Nei til tvangssex

Arild Stokkan-Grande (Ap) og Ib Thomsen (FrP)

Jenter skal ikke ha sex om de ikke selv har lyst. Uansett hva Arild Brock sier. Slik innledes et motinnlegg fra de to stortingsrepresentantene Arild Stokkan-Grande (Ap) og Ib Thomsen (FrP) til Arild Brocks kronikk De to kjønns krutt i VG den 12/12. Med velvillig tilllatelse fra forfatterne gjengir vi dette sjeldne eksemplet på politisk samarbeid mellom Ap og FrP,  på trykk i VG 14/12.

I kronikken «De to kjønns krutt» tar sosiolog Arild Brock til orde for at jenter bør ha sex, selv om de ikke har lyst. Dette er en utidig og uakseptabel oppfordring som både vil være skadelig for jenter og  gutter.

Menn er ansvarlige

Brock antyder at kvinner som hisser opp menn seksuelt, for så og trekke seg fra «avtalen» om seksuelt samvær, utgjør et samfunnsproblem. Det fremstår nesten som om det er forståelig at menns trykkoker blir så stor at de ikke kan holdes ansvarlig for seksuelt press eller i verste fall, voldtekt. Det er et tankegods som er farlig, og som vi vil ta sterk avstand fra. Brock viser til en australsk undersøkelse som viser at kvinner bør ha sex selv om de ikke vil, før han foreslår at norske kvinner bør gjøre det samme. Vårt svar til Brock er følgende: Enkelte sosiologer må åpenbart tenke, selv om de ikke har lyst. Å ta fra kvinner selvbestemmelsesretten over egen kropp og seksualitet er noe som vil reversere det liberale og likestilte samfunnet vi har arbeidet for i flere tiår. Enkelte kulturer har et kvinnesyn som ikke samsvarer med de norske verdiene likestilling, likeverd og frihet. Det er trist å se at Brock representerer det samme synet vi som politikere forsøker å bekjempe i enkelte innvandrermiljø. Brocks kronikk er uheldig på flere områder. Det er ikke slik at jenter sier nei, men mener ja. Det er heller ikke slik at gutter skal fratas for ansvaret for å akseptere at et nei er et nei. Dersom jenter skal oppfordres til å ha sex mot sin vilje, kan man oppleve et langt større sexpress, noe som i rettferdighetens navn er stort nok fra før i dagens samfunn. I tillegg vil en slik «forståelse » av seksualitet føre til at menn gis «rett til» sex, så lenge kvinner har opphisset dem i tilstrekkelig grad. Det er en kort vei mellom et slikt syn, og legitimering av voldtekt. Det er heller ikke slik at sexpress ikke rammer gutter. Kanskje sosiologen burde brukt større ressurser på å undersøke om menn alltid har sex frivillig, og ikke minst om de har rett til å si nei, uten å bli hengt ut av venner og kjente som mindre mandige? Det bør strengt tatt være like tillat å være «lurepenis» som det er og være «luremus».

Sammen om saken

Vi skal være de første til å erkjenne at vi ikke alltid står sammen om politiske løsninger. Vi krangler ofte både på talerstoler og i mediespalter. Det er imidlertid noen grunnleggende verdier vi står samlet om til Dovre faller. Likestilling, likeverd og frihet er tre av dem. Vi er hjertens enige om at sex er noe som skal utføres mellom to likeverdige parter, på frivillig vilkår, uten utidig press eller forventninger. Seksualitet er noe som fullt og helt skal styres av den enkelte. Dette innebærer at den enkelte kvinne og mann, må ha den totale selvråderett over egen kropp og kjønn. Brock hevder at kvinner vil lære seg og like sex, dersom de kommer over en barriere. Det handler altså om å si ja, selv om man egentlig vil si nei. Vi mener definitivt både kvinner og menn bør si nei, dersom de ikke ønsker å si ja.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.