HATT

Menn bør bruke mer hatt. Hatt er et kjønnsattributt. Det finnes ikke noe slikt som en kjønnsnøytral hatt. Hatten sitter høyt på kroppen og er godt synlig, like synlig som flagget på et skip eller en bygning. Når hatt i dag brukes mindre enn før, er det uttrykk for lav profil, ikke minst lav kjønnsprofil.

Herrehatt også for kvinner

Kvinner kan i blant bruke herrehatt, men ikke omvendt. Det omvendte ville være en dårlig spøk, mens det at en kvinne bruker en herrehatt, er en god spøk.

Riktig nok er den herrehatten kvinner bruker tilpasset kvinnen, og slik strengt tatt en damehatt. Da London hadde de olympiske leker i 2012, bar de kvinnelige funksjonærene en slik hatt som del av uniformen. Men om hatten strengt tatt er en damehatt, er dens henspilling på herrehatten tydelig nok og den kan være virkningsfull. Det finnes ikke her praktiske grunner, slik som at kvinner på et tidspunkt fikk gjennomslag for å bruke bukser når de gikk på ski. En vanlig damehatt for kvinner kan gjøres så hendig og praktisk man bare vil, ja med strikk under haken vel så praktisk enn en herrehatt.

Kvinners bruk av herrehatt er derfor noe helt annet enn en tilpasning til det praktiske. Et interessant eksempel er kvinnelige artister på scenen, ikke minst på cabaret-scenen og i nattklubbene. Her er kvinner mer kvinner enn i hverdagen, og vekten på å framstå som attraktive tilsvarende sterk. Et lite stykke mannlig attributt i form av en hatt vil da framheve det ellers kvinnelige. Vi kan også se herrehatten som kokettering, en påfallende detalj som på en skamløs måte (men kanskje «uskyldig skamløs») demonstrerer kvinnens makt over mannen. Hei, se på meg, jeg vet jeg er attraktiv for deg, og se, jeg har allerede tatt en bit av deg. Alt dette får kvinnen sagt med en hatt og to lange bein.

Det er da opp til mannen å sørge for å komme fra et slikt møte som noe annet enn den tapende part. Med den tiltakende avkjønningen er slike interessante møter mellom de to kjønn dessverre på retur. At London-damene bar en liknende hatt, hadde nok bare et mindre innslag av kokettering. En kan alternativt se den herrehatten de bar i 2012 som en liten “feiring” av kvinnenes frammarsj på samfunnsplan og menns tilsvarende tilbaketog.

Herrehatt for menn

Skal du følge oppfordringen om å bruke mer hatt, bør du nok starte i det små. Lag en liste over anledninger som er egnet. Den oppsikt du vil vekke, og de morsomheter du vil bli utsatt for, er ikke alltid lette å forholde seg til. Det er da lettest for deg å le med, men det gjelder å holde fast ved en flik av alvor. Denne fliken er et bidrag til det å reise seg som mann. Du bør bare bruke hatt i den utstrekning du har satt deg inn i det maskulinistiske perspektivet og er innstilt på å følge dette. Sørg for at det er en fin hatt, det gjør det lettere å holde fast ved det nødvendige alvoret.

AB

Vi vil set­te eks­tra pris på en til­bake­mel­ding på den­ne artik­ke­len. Bruk kom­men­tar­fel­tet eller skriv til: redak­sjon AT maskulinist.no. Vi behand­ler hen­ven­del­ser på e-post kon­fi­den­si­elt hvis du øns­ker det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.