Det sengeliggende kjønn (i Sveits)

Noe fritt oversatt fra tysk videreformidler vi her et synspunkt fra en etter sigende stridbar sveitsisk kvinne. Ifølge Bascha Mika, tidligere redaktør av den sveitsiske avisen Der Tagesanzeiger, er kvinnenes karriereproblem ikke det mytiske «glasstaket» (Glasdecke) , men snarere det myke og komfortable sengeteppet (Bettdecke) som kvinnene ifølge Mika ennå ikke har krøpet fram fra. Dagens kvinner er rett og slett for komfortsøkende og feige til å stille opp i fri konkurranse med menn, sier hun.

Tysklesende kan få Bascha Mikas synspunkter utdypet her.

Går for øvrig norsk likestilling ut på å få menn til å søke seg sammen med kvinnen under sengeteppet? Å søke trygghet framfor utfordring? Et liv omgitt av fløyel er ikke noe drømmeliv, spør du oss. Siden det også er 8. mars, benytter vi anledningen til å gratulere kvinnene med dagen!

2 kommentarer til «Det sengeliggende kjønn (i Sveits)»

 1. Hei, selv om jeg er enig i hovedpoenget deres – at grunnen til at kvinner ikke presterer på arbeidsmarkedet kan være at de er late og komfortsøkende – synes jeg dere utelater to viktige ting fra artikkelen dere linker til. For det første at den handler om kvinner i Tyskland og Sveits, hvor det å være hjemmeværende husmor fremdeles er vanlig. Kritikken går altså mot kvinner som velger å være hjemme for å tilbringe dagene rundt lekeplasser og med å drikke kaffe latte. For det andre: Det at kvinner burde ta mer ansvar i arbeidslivet innebærer at menn stiller opp/får slippe mer til hjemme. Både huslige plikter og hjemlige friheter burde kunne deles.

  Generelt synes jeg godt at kvinner kan røskes ut av sin komfortsone og tvinges til å ta det ansvaret som følger med større rettigheter: Mer arbeidstid, mer rettferdig fordeling av samvær med barn, gidde å gjøre kjipe «mannlige» oppgaver i tillegg til de spennende, osv… Men det funker best med fleksible kjønnsroller, ikke med å gå tilbake til gamle 🙂 Uansett, spennende artikkel!

  1. Takk for interessant bidrag. Som du antyder, dreier saken seg om det tysktalende området i Europa, ikke bare om Sveits. Siden vi la ut lenken ovenfor, har vi fått rede på at den omtalte Bascha Mika vel ikke er sveitsisk, men tysk. Hun har i alle fall vært redaktør for den Berlin-baserte landsomfattende og ventreorienterte avisen Die Tageszeitung gjennom en årrekke. Hun var da den første tyske kvinne som nådde en slik posisjon.

   For øvrig foregår det i Tyskland nå en intens debatt, ikke minst innenfor den tyske regjeringen, om det skal lovfestes kvinnekvoter i næringslivet. Den 33-årige likestillingsministeren Kristina Schröder står for en moderat linje, mens hennes regjeringskollega næringsminister Rainer Brüderle går inn for tvang. Hvor næringslivet og dets organisasjoner selv står, har vi dessverre ikke lykkes med å få klarhet i.

   Tysklesende finner mer her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.