Når apologeter tolker islam

Inger Anne Olsens kommentar i Aftenposten 4. juli – Når kvinner tolker islam – er et eksempel på den utviklingsoptimisme på islams vegne som preger mange journalister og politikere. I dette tilfellet gjelder det kvinners stilling i islam, vel det aller viktigste spørsmålet som reises når islam konfronteres med de normer for sivilisasjonsutvikling som er felleseie i den vestlige kulturkrets. Hun lister opp en håndfull kvinnelige akademikere som har skrevet avhandlinger om Koranen og islams kvinnesyn. Og så viser hun til noen fatwaer utstedt av det europeiske fatwarådet.

Å hevde ideen om alle menneskers like rettigheter uavhengig av kjønn, og dertil at dette er forenlig med islams hellige bok, er en ekstremt tung jobb rent teologisk. Alt tyder da også på at påvirkningskraften disse feministene har innenfor islam, er forsvinnende. Virkeligheten innen den muslimske verden, inkludert den delen som befinner seg i vesten, er preget av en uhyggelig kvinnediskriminering og at urgamle groteske praksiser ikke forsvinner, men snarere befestes i møte med (ettergivende) vestlige samfunn. At fatwarådet, skal ha uttalt at kvinner ikke skal tvinges til å gå med hijab, fremlegges som et bevis på det motsatte. Alt mens bruken av hijab, dette symbol for patriarkatet, sprer seg verden over og i dag kan observeres på 3-4 år gamle jenter i barnehager i Oslo. Sikkert et uttrykk for deres gjennomtenkte og selvstendige ønske om å fremvise sin muslimske identitet.

Man må selvsagt ønske islamske feminister lykke til. Men det er grunn til å spørre om ikke enkelte av disse gjør mer for å rekruttere vestlige feminister til islamoptimister, og dermed medløpere for islam i vesten, enn de gjør for å fremme kvinners stilling innenfor den islamske verden. Sagt på en annen måte: Er de kvinnebevegelsens agenter i islam, eller er de islams agenter i kvinnebevegelsen?

Olsen hevder at endring fungerer best når den kommer innenfra. Hva er det hun prøver å si, om ikke at vi bør ta avstand fra de som kompromissløst og modig bekjemper de avskyeligheter som er innebygget i islams lære? Mens vi venter på at fatwarådet skal finne frem til en moderne islamtolkning – insh’allah.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.