Mannsrolle?

Er det noe spesielt ved å være  mann, og hva er i så fall det? Forholder menn seg til barn på en annen måte enn kvinner? Og er det ellers bare hobbypreget vedhogst på hytta som gjenstår av det spesielt mannlige? I NRKs program Ekko 15/1 diskuteres bl a disse spørsmålene mellom Peder Kjøs, psykolog, Per Asbjørn Risnes, journalist/forfatter og Arild Brock, sosiolog og redaktør av Maskulinist.no.

Hør programmet

Kommentar: Den viktigste forskjellen på de tre debattantene er kanskje at Kjøs og Risnes snakker fort og lett, mens vår mann Brock stønner og viser tydelig anstrengelse ved flere anledninger. Forskjellen ser vi som både positiv og negativ. Det positive er at Brock etter vår oppfatning langt mer realistisk avspeiler menns vanskeligheter i dagens samfunn. Videre forsøker han å løse problemene ved f eks å si noe om hva som er menns beste og mest typiske bidrag. Han sier for eksempel at menn byr lettere på respektfull avstand i forhold til barn, mens nærhet er kvinners spesiale. Han sier at for menn er effektivitet viktigere enn hygge i arbeidslivet (og effektivitet gir også den beste hygge). Dette er å si langt mer enn at menn må finne sin måte å gjøre tingene på (-Risnes). Det negative  er at Brock, og alle som forsøker å si noe samfunnskritisk og offensivt på menns vegne, for lett blir sittende med bevisbyrden. I debatten er det f eks Brock som ”må” forklare hva han mener med respektfull avstand, mens motdebattanten, her Risnes, ikke en gang trenger å ytre noen mening. For å unngå en urimelig fordeling av bevisbyrden må vi lære å stille motspørsmål og ikke alltid påta oss å svare.

Til tross for enkelte motsetninger mellom Brock og Risnes, stod nok disse to hverandre nærmere enn Brock i forhold til Kjøs. Sistnevnte holdt seg etter vår oppfatning til det vante bildet og til det politisk korrekte.

Mot slutten spriker diskusjonen. Det blir antydet at menn i ledende stillinger, særlig de som har politiske verv, svikter menn ved å godta at mandatet for deres posisjon er å fremme kvinners, ikke menns interesser (-Brock). Samtidig sies det at det er en fordel for (disse) menn at de får kvinners gunst (-Risnes). Menn og menns ulike interesser blir i dag lett stående mot hverandre.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.