Mannens siste fordel

Mann med stokkKvinnepanelet foreslår at opptjente pensjonsrettigheter skal omfordeles mellom kvinner og menn. Forslaget er tydeligvis ment å skulle ha en tilbakevirkende kraft. Hvis et eldre par skiller seg i dag, skal en sjekke om den ene, det vil si kvinnen, har vært hjemmeværende på 80-tallet, på 70-tallet eller whenever. Hvis ja, overtar hun deler av mannens pensjonsrettigheter.

Mann med 3/4 stokkHvordan folk har innrettet seg i årenes løp, får jo være deres sak. Men å endre konsekvensene av tiårs fordeling av byrder, privilegier, innflytelse og mangel på innflytelse , er å la 70-tallets feminister få enda et stikk. Hvem har slitt mest av en mann og en kvinne på 65? Et ønske om at kvinner skal kunne skille seg uten negative konsekvenser for dem, er noe vi allerede kjenner fra barnefordeling. Og fra overgangsstønaden. Og fra støtten til enslige mødre. Og fra barnebidragsordningen. Har forresten noen husket å beregne de ekstra kostnadene ved at skilte kvinner overtar pensjonspoeng? Kvinner lever adskillig lenger enn menn.

Høyre har benyttet anledningen til å påpeke at folk kan tegne private pensjonsforsikringer. For min del mener jeg at enkelte valg i livet bør forbli på enkeltmenneskenes hender, også enkelte viktige valg. Bedre å leve et liv som ikke er fritt for relle problemer, enn å leve et liv som Kvinnepanelet og andre vil legge opp for deg.

Forslaget blir nok ikke gjennomført. De relativt yngre kvinnene i Arbeiderpartiet liker ikke den idelogiske bismaken av forsørgelse og «hustrutillegg». De har ikke skjønt at forslaget er en ren økonomisk bonus til dagens eldre kvinner, eller de vil ikke at en slik bonus skal utbetales. For dagens unge har forslaget knapt noen betydning. De vil uansett innrette seg slik at begge jobber. Forsøket på å bygge kvinnesolidaritet, denne gangen på tvers av generasjonene, gikk ikke. Likestillingsminister Audun Lysbakken pådrar seg også et skrubbsår. Han har ikke bare opprettet kvinnepanelet, men også  forsvart forslaget. Jeg vet ikke om en mann som er konsekevent kvinneforsvarer, skal kalles dypt opportunistisk eller rettlinjet. Men denne gangen snublet han likevel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.