Trøstemaskulinitet

Dakar Rally

Menn tilbys i dag å trøste seg med maskulin utfoldelse i spill, idrett og annen sport. På disse arenaene er det akseptert å konkurrere for fullt og være sterkest, raskest, smartest osv. Jeg mener det ikke er noe galt med delta på slike arenaer. Det kan f eks være verdifull trening – dessuten gøy! Det begrensede ved de tre aktivitetene er imidlertid at det som skjer, ikke er viktig for andre enn deltakerne selv. Det er ikke viktig hvem som vinner og hva som presteres. Alt er en intern sak mellom deltakerne, evt med et publikum som underholdes. Bortsett fra trenings- og underholdnings-verdien tilfører spill, idrett og sport ikke verdi til samfunnet eller til menneskene.

Jeg mener derfor at det er problematisk om disse blir de eneste aktivitetene menn utfolder sin maskulinitet gjennom. Trening mister også verdi hvis de opptrente ferdighetene ikke brukes til noe. Tilbake står en da bare med underholdningsverdien. Og om maskulin utfoldelse til en viss grad aksepteres også på andre arenaer, er det kanskje bare på de nevnte trøste-arenaene at man kan ta i ordentlig? Det må være utilfredsstillende om underholdning er det eneste menns beste maskulinitet gir som resultat.

På andre enn de tre nevnte arenaene gjelder kanskje helt andre regler. Er det f eks greit å uttale seg med klarhet (en maskulin ferdighet) i en offentlig debatt? Hvordan reagerer folk? Er det best å være litt diffus (eller uklar)? Styrker eller svekker du din mulighet for å bli lyttet til ved å være klar? Hvis reglene utenfor spill, idrett og annen sport innebærer ekstra vanskeligheter for maskulin utfoldelse, fristes menn til å henlegge sin beste maskulinitet til Birkebeinern heller enn til f eks styremøter, offentlig debatt eller seriøse diskusjoner med arbeidskolleger, venner og andre. I så fall vil jeg si at maskuliniteten er blitt til trøstemaskulinitet.

Kvinnemakt også

Det sies i blant at der kvinner kommer inn, går makten ut. Et eksempel kan være kirkelige stillinger som prest og biskop, som før var forbeholdt menn og hadde høyere status. Men den nytente popstjernen Grimes alias Claire Boucher går inn til menn der makten ikke er. Hun sier i et intervju at hensikten med hennes siste video er å vise hvordan «kvinnemakt kan hevdes på en mannlig dominert arena», ifølge die Zeit. Det dreier seg her om arena i helt bokstavelig forstand, nemlig en arena for motorsport.

 Oblivion

Les også Hva er maskulinitet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.