Svensk om mannen

Jeg var en tur i Sverige nylig og foran en aviskiosk falt blikket på overskriften Män, så funkar de – Mannspanelets 340 svar. Jeg kjøpte det aktuelle magasinet og håpet å finne noe som var interessant, og kanskje hyggelig, å lese. Jeg oppdaget snart at det dreide seg om et panel magasinet selv hadde oppnevnt. Panelmedlemmene, fire i tallet, ble intervjuet på de første sidene. Så fulgte et intervju med en kvinne. Hun var blitt forlatt av sin mann, og hadde da fått god hjelp av panelet, fortalte hun. Hjelpen gikk ut på å finne fram til det verste i seg selv for å ta igjen mot eks-mannen.

Noe overrasket over tendensen i hjelpen (selv om det sikkert kan forekomme tilfeller hvor den tilrådde holdningen er berettiget) bladde jeg tilbake til innholdsfortegnelsen. På veien registrerte jeg at magasinet har en kvinnelig redaktør. Over innholdsfortegnelsen stod følgende: ”Männen är inte svin eller djur, de er värda att elskas“. Ja vel, så vet vi det. Men om man kan oppfatte denne setningen som en noe overflødig hyllest til mannen, framstår den nærmest som et nødvendig forbehold når man ser den i lys av innholdsfortegnelsen:

 • Män som er lata og egoistiska, side 20
 • Män som ljuger, side 26
 • Män som vägrar kompromissa, side 32
 • Hur tänker män egentligen, side 38
 • Män som er oengagerade, side 50
 • Män som dricker för mycket, side 60
 • Män som er deprimerade, side 70
 • Män som er elaka, side 74
 • Män och familjen, side 78
 • Män som er otrogna, flörtiga, krångliga, side 84

Etter å ha lest dette, la jeg fra meg bladet.

Jeg har imidlertid sett litt mer på bladet akkurat nå, og kan fortelle at det jeg litt tilfeldig her hadde fått i hende, ikke ser ut til å være noen enkeltpublikasjon, utgitt i anledning for eksempel de svenske krisesentrenes 15-års jubileum, slik man kanskje kunne forestille seg. Magasinets mannspanel har fungert en tid, faktisk i nær fem år, fortelles det. Om en eller flere av Maskulinist.no’s lesere skulle ha kapasitet og pågangsmot til å se nærmere på saken, sender jeg gjerne mitt så godt som ubrukte eksemplar av Män – så funkar de, i salg fra 17.juli – 2. august. Betyr disse datoene på forsiden at magasinet kommer hver fjortende dag? På forsiden finnes også avishodene til Expressen, GT og Kvällsposten. Det dreier seg altså om en mainstream publikasjon, og ikke om ytringer fra ekstremister.

Les også: Pelle Billings blogg

Én kommentar til «Svensk om mannen»

 1. Det var da voldsomt til negativitet rundt menn hos svenskene, man bør aldri la eks-Ottar milits bli redaktører!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.