Hard mann, som også er gentleman, etterspurt

Ifølge en spørreundersøkelse, presentert i VG i dag, ønsker mange kvinner en hardere mann. Takk for det! Det er bra at hardhet som en mannlig egenskap, som er til nytte for menneskene, er etterspurt blant kvinner. Hardhet er blant annet nødvendig for å kunne holde grenser. Dersom din sønn eller datter tar seg for store friheter, er det en nødvendig foreldreoppgave å begrense friheten til det fornuftige, og det som barnet er modent for på ulike alderstrinn. Grenser er også nødvendig mellom voksne. Er du leder på jobben, skal du sette grenser for dine medarbeidere. Et dypt sukk og en henvisning til at det er så mye å gjøre, skal du ikke alltid gi etter for. Er du medarbeider, er det også et poeng å kunne verne om din integritet.

Ifølge samme undersøkelse er det også mange kvinner som etterspør mer gentlemansopptreden fra menn. Det er hyggelig at kvinner ikke har glemt hva en gentleman er. Det er imidlertid ikke bare opp til mannen å være gentleman. Jeg mener det er to ting som har svekket gentlemannen i den norske samfunnskulturen. For det første er det for mange regler og normer (korrekthet). Den gode gentlemansinnsats kjennetegnes ved at den er frivillig. Du gjør noe som du ikke  gjøre – for en kvinne. Utallige regler om hva som skal komme en kvinne til gode i ulike situasjoner, har forandret mang en glad og takknemlig kvinne til en sur rettighetsoppkrever.

Nå er vi over på den andre faktoren som påvirker gentlemannen, nemlig kvinnen. Kvinnen kan stimulere, eller hindre, at mannen blir en gentleman. Hun får en gentleman dersom hun selv er en – hva skal vi kalle det på norsk? – vi får prøve å importere også det engelske lady. Altså: kvinnen får en gentleman i den grad hun selv er lady. Hva betyr så det? Det betyr i første rekke å være mottagelig. En kvinne som avviser oppmerksomhet fra en mann vil ikke være lady, mens en kvinne som bare blir brydd, kan ikke. Dagens kvinner har lært at de skal være selvstendige. Noen kvinner misforstår dette i retning usårbar, og omgir seg med et skjold av selvtilstrekkelighet. Da kan ingen gentleman slippe til.

Etter min mening trenger vi ikke flere upersonlige regler, rettigheter og systemer i samfunnet, vi trenger tvert i mot mer frihet og ”luft” rundt menneskene. Da kan både kvinner og menn blomstre.

Enkelte poenger fra ovenstående artikkel er gjengitt som intervju i VG 20/8-12.

Les også: Ridder eller godfjott

3 kommentarer til «Hard mann, som også er gentleman, etterspurt»

  1. I tidligere tider var forståelsen slik at for å overhodet være en mann så måtte man være sterk og hard. En gentlemann var en sterk og hard man som også kunne være gentle når han følte det høvet seg over for en lady. Hadde han ikke i utgangspunktet oppfylt sine krav til styrke og hardhet hadde bruken av mann i gentlemann vært menisgsløs og ikke blitt brukt. Hadde han bare vært gentle og ikke sterk ville han bli kalt noe helt annet og nedlatende fordi man ikke en gang faktorerte inn i det.

    1. Dette begynner å bli interessant. Jeg skal bidra med en litt spesiell erfaring.

      For noen år siden sa en mannlig psykolog til meg: «Vi skal huske på at ordet gentleman består av to ord!» Vi så megetsigende på hverandre. Dette var et øyeblikket av dyp, gjensidig forståelse – trodde jeg. Ja, å være gentleman er ikke bare et spørsmål om å være gentle, det er også et spørsmål om å være mann – ta ansvar, ta ledelse, holde orden på ting, tenkte jeg.

      Men mange år senere gikk det et lys opp for meg. Jeg skjønte at psykologen og jeg antakelig hadde tenkt på hver vår halvdel av begrepet. I samsvar med norsk samfunnskultur fikk man fra det hold beskjed om at det gjelder å være myk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *