Okkultisme og kjønnsforskjeller

En kronikk i Aftenposten 19. august gir et interessant à propos til Märtha Louises engleskole. Forfatterne fremlegger resultatene av omfattende internasjonale undersøkelser om ”folks forhold til fenomener i grenselandet mellom det okkulte og det man vanligvis oppfatter som rasjonelt og vitenskapelig.” Det viser seg at det på dette området er slående forskjeller mellom kjønnene.

Jenter ligger på topp når det gjelder erfaringer med og interesse for det mer mystiske. Og jo mer modernisert eller økonomisk utviklet et land er, desto større er kjønnsforskjellene. Dette finner en helt generelt, og Norge ligger, i tråd med dette, helt i teten når det gjelder ulikhet mellom jenter og gutter.

Forfatterne er vitenskapsfolk ved Universitetet i Oslo, men ikke innenfor såkalt ”kvinne- og kjønnsforskning.” Ikke så overraskende. De som holder på med den slags, er mer opptatt av å vise at det ikke er forskjeller mellom kjønnene. I den grad det er forskjeller, er disse sosialt konstruert, og vil forsvinne etter hvert som diskrimineringen av kvinnen kjempes ned. Det som påvises i denne kronikken, er svært vanskelig å forene med en slik forestilling. Det er derimot atskillig lettere å forene slike funn med en naturvitenskapelig basert erkjennelse av at kjønnene er grunnleggende forskjellige, ikke bare kroppslig men også i sine hoder, som følge av tusener av generasjoners evolusjon. Et syn som møter raseri hos kjønnsforskerne.

Det som artikkelen forteller, kan nemlig vanskelig forklares med at samfunnet er kvinnediskriminerende. En slik vurdering inngår ellers som et obligatorisk element i ethvert avisoppslag om samfunnsforhold hvor det påvises kjønnsforskjeller som ser ut til å innebære fordel for mannen. Et typisk eksempel er en reportasje i Aftenposten 23/8 om få kvinnelige professorer i medisin. Tvert imot tyder disse funnene på at forskjellene mellom kjønnene er tydeligere jo mer likestilt kjønnene er, samfunnsmessig og juridisk. Man skal ikke se bort fra at ganske mye av det som gjerne påstås å være bevis for kvinnediskriminering i samfunnet, bedre kan forstås som utslag av biologiske forskjeller mellom kjønnene. Her er vi inne på en omfattende diskusjon som vi skal vie mye mer plass på disse sidene.

Én kommentar til «Okkultisme og kjønnsforskjeller»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.