Mellom premiepotens og premierte potensproblemer

REFORM, statens mannssenter, har valgt Stein Erik Hagen til månedens mann. I sin begrunnelse peker de på at Hagen har fortalt åpent om sin frykt når det gjelder helse og potens. Det er altså den feminine evnen til å vise styrke gjennom svakhet som framheves.

Hagen er ellers kjent som en stenrik forretningsmann. Å være rik er en potent egenskap. Har REFORM oppdaget en genial syntese? Eller er utnevnelsen å forstå som en insistering på feminine egenskaper hos en mann under ellers meget maskuline forhold? Eller dreier det seg rett og slett om forvirring?

Jeg holder en knapp på det sistnevnte. Det er overhodet ingen sammenheng mellom Hagens rikhet og den ydmykhet som han tillegges når han forteller om seg selv. For meg assosieres Hagen fortsatt med RIMI, selv om han solgte sine siste eierandeler i 2004. Det var med disse butikkene han bygget sin formue. Finnes det fnugg av ydmykhet i det som var Hagens butikker? Ikke det jeg har kunnet se. Jeg ser tvert i mot et butikksystem som viser maskulinitet av et heller aggressivt slag i sin utnyttelse av ansatte og kunder. En moderat, men konstant, kø foran kassene betyr at mange kundeårsverk går med til venting. Og så vidt jeg har kunnet følge med, så var ikke Hagen noe unntak når det gjelder kjedenes tendens til å utnytte sin markedsmakt overfor leverandører. Konkurransetilsynet har hatt nok å gjøre.

Hagens åpenhet om helse med mer, og premiering av dette, kan i beste fall forstås som dårlig smak når det gjelder hva om hvem som har offentlig interesse. I verste fall brukes det som pynt og staffasje for å kamuflere rikdom, enten denne i for seg er velfortjent eller har en bismak.

Når dette er sagt, kan det tilføyes at det ikke er så lett å finne gode mannsidealer i dag. Vi er mange som godt kunne tenke oss å framheve noe positivt mannlig, og som er overbevist om at dette finnes. Hvorfor er det da så vanskelig å finne gode eksempler? Jeg har tre forslag til forklaring: 1) Feminine verdier står høyere i kurs enn maskuline. 2) Derfor vil mange menn som gjør flotte ting, gjøre det i all stillhet. 3) Dersom noe flott likevel gjøres av en mann i full offentlighet, blir det pakket inn og skjult bak beskjedenhet eller på annen måte tilslørt.

I Norge er det menn som bruker slør.

Les også Mannssertifikat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.