Kvinners attraktivitet

To kvinner som løper på stranda - Pablo PicassoSosiologen Hanna Helseth har skrevet en bok med tittelen ”Generasjon sex”. Boka bygger på personlige erfaringer i tillegg til andre kilder. Hun forteller at hun ikke kan la være å tenke på sin seksuelle attraktivitet. Hun ser videre kvinners arbeid med dette som en enorm ”budsjettpost” på linje med karriere og barn. (Dette var nytt for meg!)  Det er anstrengende å klare både karriere, familie i form av barn, og dessuten  holde seg attraktiv. Helseth kaller dette et krysspress.

Den ”frihetlige” kvinnen, forretningskvinnen og debattanten Elin Ørjaseter, en liten generasjon eldre enn Helseth, oppfordrer i en kommentar til boka (Klassekampen 2/9-10) kvinnene til å ”kle på seg”. Hun foreslår å dempe innsatsen for å være attraktiv. I den samme kommentaren snakkes det om å dempe innsatsen som et kollektivt kvinnetiltak. Men det erkjennes at et slikt kollektivt grep neppe er mulig. Kvinners penhet er for øvrig et tema også forretningskvinner i mellom. Ørjaseter sier det er best å legge seg midt på treet. Pen, men ikke så pen at menn mister konsentrasjonen. Vi sier takk for hensynsfullheten. Ørjaseter kommer også inn på det lett tabubelagte spørsmålet om attraktivitet og alder. Det skjer i en kontekst av makt. Hun påpeker at hvis det er makt knyttet til en kvinnes attraktivitet, er den ikke varig.

Nei, og her skal vi bidra med et tall. De to kjønn har som kjent forskjellig ”holdbarhet”. Mine beregninger  konkluderer med at mannens attraktive alder varer  1,83 ganger lenger enn kvinnens. Formelen jeg har brukt er er:

(menns maksalder – menns minimumsalder) / (kvinners maksalder – kvinners minimumsalder) 

Men jeg vil ikke ”røpe” hvilke maks- og minimumsaldere jeg har brukt.

Tallet som viser menns ekstra “holdbarhet”, virker imildertid i mannens disfavør når graden av konkurranse skal måles. Konkurransen menn i mellom i attraktiv alder er, med mine aldersintervaller, nøyaktig 1,83 ganger så hard som mellom kvinner i attraktiv alder. Uansett ”aldersgrenser” vil den fordelen menn vinner ved lengre holdbarhet være lik tapet ved hardere konkurranse. Det er alltid èn kvinne og èn mann i hver seng.

Intervju med Helseth i Klassekampen 28/8

Bildet: To kvinner løper på stranda, av Pablo Picasso

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.