Fromhet ikke bare for religiøse

«Barnehagen Egalia har vært en stor inspirasjonskilde», forteller lederen for den nystiftede svenske organisasjonen Egalia Adult, CC Clemens. Foreningen sikter mot den ultimate likestilling og vil knekke den «forkvaklede» ideen om kjønn en gang for alle, forteller han/hun.

Den nystiftede foreningen praktiserer allerede sin egen ideologi i eget miljø, blant annet på foreningens møter og workshops. Lederen møter oss til intervju iført kjønnsnøytral, hvit kjortel. Ved hjelp av mikrofon og en liten høyttaler er også stemmen gjort kjønnsnøytral. Vi vet altså ikke om vi snakker med en kvinne eller en mann. «Vi praktiserer vår idelogi i eget miljø, sier Clemens, «men på lang sikt er selvfølgelig målet å omforme det svenske samfunnet.»

Vi minner våre lesere om at barnehagen Egalia er kjent i Sverige og ellers i Skandinavia for sitt spesielle konsept hvor gutter og jenter behandles absolutt likt. De som jobber der, vet ikke en gang hvilke av barna som er gutter og hvilke som er jenter. Bare de to som har påtatt seg å skifte bleier og hjelpe barna på do, må nødvendigvis etter hvert få dette i erfaring, men disse har taushetsplikt slik at resten av personalet forblir uvitende og «blindt» kjønnsnøytrale. I miljøet rundt barnehagen har det gjennom flere år vært arrangert sommerleirer for foreldre og barn med mulighet også for andre interesserte til å delta. Erfaringene skal være gode, og dette har inspirert til å danne den nye foreningen.

«Du bærer hvite kjortel – går dette i religiøs retning?» spør vi Clemens. «Nei», svarer han/hun, «men man kan gjerne se klesdrakten som et uttrykk for fromhet. Vi søker den dypeste, reneste sannhet om mennesket – befridd for alle sosiale konstruksjoner. Jeg kan også fortelle at styret i barnehagen nylig har besluttet å innføre barnehageuniformer i hvitt.»

«Men hva med erotikken?» spør vi. Vi ser for oss at i den lyse, svenske sommernatten må selv den frommeste leirdeltaker bli stilt på en hard prøve… er den kjortelkledte, som står der borte, mann eller kvinne, og hvis … kunne hun/han være interessert..?

– «Ha, ha», ler Clemens, «vi har selvsagt ingen fordommer mot erotikk. Det er bare erotisk interesse som retter seg mot kun ett av de to kjønn, og dermed diskriminerer motsatt kjønn på det groveste, som er forbudt hos oss. Nei, tvert imot, folk forelsker seg ofte på våre sommerleire, og når kravet om kjønnsnøytralitet er etterlevd, gleder vi oss over alle som finner hverandre!»

– «Har dere noen statistikk som viser hvordan denne spesielle formen for blind date slår ut – vi mener, eh, når det gjelder kjønn?»

– «Statistisk skal kjønnsnøytral pardannelse resultere i 50 % heterorfile par, 25 % lesbiske, og 25 % homofile», forklarer Clemet. «Imidlertid har vi faktisk bare opplevd å få heterofile par. De eneste lesbiske/homofile parene vi har, er de som var par før de ble medlemmer. Dette er en gåte for oss – vi mener å ha utryddet alle fordommer, og må lure på om det kan finnes ukjente krefter som likevel driver kvinner og menn i tradisjonell retning», avslutter Clemet.

Les også: Feminismen blir livssyn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.