Fastfrossen ulikhet og glødende konflikt

Arbeiderpartiets stortingsgruppe vil enstemmig fastholde dagens ordning hvor bare en av foreldrene kan komme ut av en barnefordelingssak med omsorgen for sitt/sine barn i behold. Dette fortalte likestillingsstatsråd Anniken Huitfeldt som svar på et spørsmål under presentasjonen av den nye mannsmeldingen i dag. I Stortingsmeldingen følger statsråden gruppevedtaket. Menn vil dermed fortsatt være avhengige av velviljen til sin eks for å oppnå likeverd.

Hvordan kan et politisk arbeid for menns likestilling i barnefordeling nå best videreføres? Hver enkelt mann møter problemet i sin egen situasjon på et konkret tidspunkt. Men en rettssak, enten den reises av ham selv eller kvinnen, kan aldri føre til likeverd.

Motstand mot undertrykking er gjennom historien ofte blitt stilt overfor et dilemma som ser slik ut: Jo mer du kjemper, jo mer straffes du. I barnefordeling kalles det å kjempe for ”konflikt”. Jo sterkere konflikt, jo mer ulikt skal foreldrenes forhold til barnet være – dette er dagens politikk og rettspraksis. Dilemmaet kan føre til fortvilelse eller til sinne.

Antallet rettssaker om barn øker til tross for dilemmaet nevnt ovenfor. I 1994-96 var det ca 1200 saker pr år mens for 2008 anslås 2400. Kamp og konflikt er isolert sett ikke hyggelig. På den annen side – finnes det ikke noe som heter rettferdig harme? På det politiske plan virker situasjonen ganske ”fastfrossen”. Men mellom den enkelte mann og kvinne går det stadig hetere for seg. Vi går ikke inn for noen temperatursenkning før likeverd er oppnådd.

Mer om mannsmeldingen senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.