Far sprekker

Kommentar til ”Libero” – en film om fars stolthet.

Vi er i Italia hvor folk ifølge våre forestillinger er mer ”italienske”, det vil si uttrykker følelser friere, også negative. Likevel er det i overkant, ja, langt over streken, slik far i denne filmen kjefter på sine barn. Det får fram tårene hos storesøster på 17, mens ”lillebror” på 11 holder maska. Yngstemann holder maska og holder maska, og er familiens ”klippe”.

Hvor er mor? Ute ”på livet” med en annen mann. Far kjefter ekstra på barna når hun er borte, skjønner vi, men hennes svikefulle fravær er ikke hans eneste problem. Et enda verre problem er at han skal være ”stor”, større enn han er.

Kona (mor) dukker imidlertid opp og blir tatt til nåde igjen av familien. Men det viser seg at kona ”støtter” mannens latterlige, oppblåste stolthet. Hun er like selvopptatt som mannen og bringer ikke noe korrektiv.

Snart forsvinner kona/moren igjen med en ny flørt. Far er atter alenefar og ”terroren” mot barna, særlig sønnen, når nye høyder. De økonomiske konsekvensene av mannens oppblåste stil, som han ikke minst viser i arbeidslivet, melder seg ubønnhørlig.

Så skjer det: far sprekker igjen – men denne gangen på en ny måte. Det kommer gråt. Det skjer i guttens nærvær, men for en gangs skyld får dette ikke karakter av overføring av egne byrder på barnet. Far er bare seg selv. Nå kan gutten også være seg selv. Kjærligheten mellom far og sønn flyter endelig fritt.

Etter dette kan sønnen også følge faren og la seg inspirere. Derav filmens tittel, libero, som er den posisjon på banen faren liker best og som sønnen «overtar».

En god og troverdig film om selvopptatte foreldre med barn som trofast støtter dem. Til slutt, når naturen har gått sin gang, ender det slik det skal være med en far som strekker til og en gutt som får være gutt. Det skjer, bemerkelsesverdig nok, uten en eneste psykologtime. Er det ”god medisin” at fars stolthet skal sprekke? Ja, i noen tilfeller, mener vi.

Generell vurdering: 5
Hvor god tematisering av menn og maskulinitet? Vi gir 4.

Regi:| Kim Rossi Stuart

Med:| Alessandro Morace| Kim Rossi Stuart

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.