Den sammensatte familievolden

Aftenposten tar på lederplass 15.november opp det samfunnsproblem som vold i familien utgjør for de barn som rammes. Det er det god grunn til. En praksis som fast forsvarer i Oslo tingrett gir jevnlig rystende innblikk i hva dette kan innebære. Dette ståsted gjør det dessuten umulig ikke å se en sammenheng med innvandring og kulturell tilhørighet, noe som også bekreftes av statistikk fra krisesentrene og politiet.

Problemet er sammensatt, sier Aftenposten, hvoretter det straks slås fast en enkel forklaring: Det er menn som slår. Sammensatt? Overlege Jens Grøgaard ved Ullevål sykehus sier til NRK nyheter 25.10 ”hjelpeapparatet overser at mødre mishandler barn fordi de går ut fra at det er faren som slår.” Ifølge leger er det imidlertid moren som står for en stor andel av denne mishandlingen, heter det videre på NRKs nettsider. Det amerikanske Administration for Children & Families, under Department of Health & Human Services, har detaljerte opplysninger om mishandling av barn på sine nettsider. Det fremgår her at 38,8 % av barn som ble mishandlet i 2004 ble mishandlet av mor alene, 18,3 % av far alene og 18,3 % av mor og far sammen. Sjekk webadressen http://www.acf.hhs.gov/

Dette saksfeltet er sterkt preget av ideologiske holdninger. Når et perspektiv som synes å ha som et hovedanliggende å fremheve kvinners gode og menns iboende dårlige egenskaper så totalt dominerer i medier, forskningsmiljøer og i politikken, kan konsekvensen bli at barns interesser blir lidende.

Barneombud Reidar Hjermann uttalte til NRK: ”Når det kommer til vold, så er kanskje mannen litt mer befengt med et slags ”volds-image” enn det kvinnene er. Det er på tide å åpne øynene og se at også mor kan være den som utøver vold.” Dette treffer både regjeringskvartalet og Aftenpostens lederavdeling.

Trykket i Aftenposten samme dato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.