Kjønnsnihilisme

Hva med et nytt ord «hen» som et kjønnsnøytralt pronomen i stedet for «han» eller «hun»? I Sverige er dette ordet allerede besluttet innført.

Dette er kanskje en god nyhet for alle som «mangler kjønn». Generelt, hvis du mangler noe, kan du lindre mangelen ved å devaluere verdien av det du mangler. Dette er misunnelsens logikk. Hvis du for eksempel har lite penger, kan du innta den holdning at penger ikke er viktig. Eller du kan glede deg over progressiv beskatning, som gjør at færre får mer penger enn deg. Eller hvis du for eksempel mangler muskler, eller generelt mangler evnen til å hevde deg, kan du forlange mer politi i gatene eller slå deg sammen med likesinnede og mobbe dem som er i stand til å hevde seg individuelt.

Tilbake til kjønn og det nye, svenske ordet «hen», kan alle kvinner og menn som aldri har tatt ordentlig stilling til hva henholdsvis kvinnelighet og mannlighet skal gå ut på, og langt mindre tatt skritt for å utvikle slike egenskaper, trøste seg med at stadig nye tiltak settes inn for å gjøre kjønn lite viktig. I Sverige har altså det offentlige språkrådet besluttet at ordet «hen» skal kunne brukes i stedet for «han» eller «hun». Som et språklig mottiltak fra vår side vil vi foreslå begrepet «kjønnsnihilisme». Uttrykket kan passende brukes til å karakterisere det som det svenske språkrådet og visse andre kjønnspolitiske aktører holder på med. Vi har riktig nok ikke myndighet til å vedta nye ord, men det trenger vi heller ikke. Uttrykket «kjønnsnihilsme», i slekt med det veletablerte begrepet «kjønnsløs», tør være kraftfullt nok til å finne en plass i språket selv uten offentlig pådriv.

Les også:

Hva er maskulinitet?

Den ”banale” kjønnsforskjellen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.