Kjønnsboble

Noen mener at det knapt finnes noe slikt som kvinner og menn. Det finnes bare individer. Debatten om NRKs program ”Hjernevask” dreier seg blant annet om dette. Men aksepterer man at det finnes naturlige forskjeller mellom de to kjønn, er det også nærliggende å anse kvinner og menn som grupper i samfunnet. Etter min oppfatning viser behandlingen av Romøren i forbindelse med åpningen av Holmenkollen at en mann ikke nødvendigvis bare er et individ, men også representerer menn.

Så kan man spørre om hva som her skjer med menn. Det er ikke utenkelig at noen ville gjøre jentehopperne og deres heiagjeng et ”pek” ved å sende Romøren utfor som første prøvehopper. Om Romøren i så fall var aktiv i dette, er kanskje ikke så viktig. Hvordan tar man så et pek? I dette tilfellet har alle tatt det ”dønn alvorlig”. Mediene tok det alvorlig, og Romøren angret og la seg flat. Men hoppledelsen fant at han måtte valses flat i tillegg og straffet hardt. Menn kappes om å ”beskytte” kvinnene. Hva om kjønnsretningen på hele historien hadde vært motsatt? Tenk deg Romøren som første offisielle hopper og Sagen ”lurt” inn som første prøvehopper. Dagbladet ville gitt oss denne frydefulle overskriften: Sagen tok innersvingen på gutta!

Hvor mye skal kvinner favoriseres? Blir de sterkere av å hjelpes fram av alle slags konkurrerende ”gentlemen”? Får jentehoppere ekstra fart i bakken, forresten, og evt hvor mye? Dette spørsmålet har jeg verken sett stilt eller besvart. Diskresjon er en side ved overbeskyttelsen.

Etter min mening har vi en voksende ”kjønnsboble” i Norge hvor kvinner i hovedsak overbeskyttes og menn kues. Anerkjennelse av hva du faktisk er og gjør, er av de største goder i livet. Begge kjønn lider når dette mangler. Men samtidig er det forskjell når mannen, i dette tilfellet Romøren, faktisk er kommet så langt at han er på gråten, mens kvinner snarere lider av oppblåsthet. Vi kan snakke om to ulike kjønnsbobler. Kvinnenes oppblåste boble må til slutt briste i fortvilelse. For menn må det å «sprekke» av sinne snart være mer nærliggende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.