Et mannskap av menn?

Det tyske landslaget i fotball kalles av tyskerne i blant bare for ”Die Mannschaft”, altså Mannskapet. I likhet med de fleste andre nasjoner har Tyskland måttet innse at deres Mannschaft ikke vant Europamesterskapet.

I et land med fotballambisjoner er slikt ikke en selvfølge. Nå diskuteres mulige årsaker. Særlig forsmedelig var følgende: ikke bare tapte Tyskland resultatmessig i semifinalen mot Italia, men laget syntes også mentalt slått ut lenge før full tid. Hva var årsaken til det dobbelte nederlaget?

Som svar på spørsmålet har avisa Die Zeit foreslått at for stor vekt nå legges på laget som gruppe. Individualitet mangler. Mangel på individualitet henger videre samme med mangel på hierarki. Ingen personer skiller seg ut og kan ta ekstra ansvar når det røyner på. Lag og lagånd er vel og bra, mener avisa, men for å oppnå bedre resultater i framtida, må den moderne evnen til å arbeide kollektivt kombineres med klassiske dyder som individualitet og hierarki.

Overført til kjønnsdebatt i Norge, og kanskje i Vesten generelt, gjenkjenner vi disse begrepene. Kollektivitet er et femininint trekk i et miljø. Femininitet er ikke produktivt (enn si fruktbart!) alene. Kollektivitet og individualitet er, som femininitet og maskulinitet generelt, i utgangspunktet motsetninger, men ikke nødvendigvis i bunn og grunn. Om du makter å bli høy på begge deler, kan du bli uslåelig.

Les også: Forbausende framskritt i kvinnefotballen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.