Den nye lederen for den internasjonale olympiske komite, IOC, tyske Thomas Bach, som tiltrådte for ett år siden, har ikke kastet bort sitt første år i jobben. I dag ble Nytt konsept for olympisk likestilling lansert på en pressekonferanse i Berlin. Konseptet har Bach og hans medarbeidere utviklet gjennom det siste året innenfor rammen av IOCs gruppe for framtidsstudier.
Konseptet dreier seg om kjønnsmessig likestilling. Ideen går ganske enkelt ut på å oppheve dagens inndeling i herre- og dameklasser. Slik «sportslig segregering» skal det fra og med lekene i 2020 i Tokyo være slutt på. I stedet for segregering skal en, som på så mange andre områder, operere med kvotering. «Det dreier seg i grunnen om å bringe idretten i takt med resten av samfunnet», sier Bach. «Det er slutt på herreklubber, dameklubber og manns- og kvinnearbeid, hvorfor skal vi da ha en herrehundremeter og en damehundremeter?»
Hundre meter er jo hundre meter uansett kjønn, må vi medgi. Men hva betyr kvotering i denne sammenheng? Ikke alle detaljer er klare ennå, svares det. Men grunnprinsippet er at medaljene fortsatt skal fordeles kjønnsmessig likt. «Når resultatene foreligger, kan en jo rett og slett fordele medaljene og plassene annenhver nedover lista», sies det på pressekonferansen. «Det er ikke vanskeligere dette enn hva som allerede gjøres, formelt eller uformelt, i en rekke sammenhenger. I de nordiske land er kvotering for eksempel godt kjent fra politikken, og i disse land har noen partier også regler for dette. Også juryer av alle slag vil i dag være tilbøyelige til å sørge for en viss kjønnsbalanse ved prisutdelinger, enten ved annenhver etter en liste, eller ved annenhver prisutdeling, f.eks. annethvert år som ved Nobelprisen i litteratur.
«Med dette ønsker en altså å oppnå større rettferd?» spør vi. Ja, ikke minst når det gjelder oppmerksomhet, svares det. Enkelte kvinneidretter har sett seg lei på at tilsvarende herreklasse får vesentlig større oppmerksomhet, for eksempel i fotball. Hva, skal kjønnsdelingen oppheves i slike idretter også? Ikke i første omgang, svarer Bach. Men man skal ikke se bort fra at kjønnsblandede fotballag også en dag vil se dagens lys. Prinsippet er jo kjent fra før, f.eks. mixed double i tennis. Fotball er for øvrig en idrett med mye skader og mange, og til dels grove, overtredelse av reglene, understrekes det. Et utvalg fotballdommere har uttalt at antallet skader ventelig ville gå ned ved kjønnsblandede lag.