Det bør skilles mellom aggressive handlinger mot barn og aggressive handlinger mot voksne. Dette gjelder neppe mindre enn ellers når slike handlinger er rettet mot mennesker av hankjønn, det vil si mot gutter eller menn. Dette er imidlertid ikke til hinder for at også voksne menn kan bli utsatt for overgrep, altså handlinger som etter en konkret vurdering er uakseptable, og i noen tilfeller så uakseptable at de fortjener oppmerksomhet fra tredjerpersoner og samfunn, og eventuelt påtale og straff. Når det dessuten er snakk om aggressive handlinger som kvinner står bak, foreligger en særlig utfordring. Kjønn er da sterkt inne i bildet og kjønnsretningen er altså den motsatte av det det snakkes mest om i offentligheten. Å forholde seg til dette, er også ideologisk utfordrende. Ytterligere utfordrende blir det vi hvis det dessuten dreier seg om sex, det vil si seksuell pågåenhet og mulige overgrep fra kvinners side. Rannveig Svendby, sosialantropolog og foredragsholder, har tatt opp disse spørsmålene i en kronikk i Aftenposten 13/9: Kvinners sex-overgrep mot gutter og menn.
Svendby har etter vår oppfatning mange gode poenger. Hun får bl a fram at sex kan være uønsket for en mann. Det sistnevnte er selvsagt spesielt relevant når vi forutsetter at det dreier seg om en kvinne som mannen i utgangspunktet kunne oppfatte som attraktiv. Menn har et følelsesliv (og ikke bare drifter) og kan ha etiske grenser for sitt seksualliv. Dette er på en måte banalt, men samtidig er menns grenser mindre forstått og mindre kjent enn tilsvarende for kvinner, også blant menn selv, framholder Svendby. Vi slutter oss til at menn har et sårbart punkt her, og vi mener menn kan trenge å tenke gjennom dette. Hva som er de psykiske grensene, er ikke alltid åpenbart, heller ikke for personen selv. De etiske spørsmålene kan da også være vanskelige å håndtere.
Svendby påpeker videre at gutter kan bli utsatt for overgrep fra voksne kvinner. Vi er glade for at Svendby skriver om dette. Hun bidrar til kjønnsrettferdighet. Takk til en kvinne som vil beskytte gutter mot overgrep fra kvinner.
Imidlertid mener vi det er et vesentlig skille mellom voksne og barn, slik det også må skilles mellom alminnelig pågåenhet og handlinger som blir til overgrep. På begge disse punktene synes Svendby heller vag. Hvis en mann opplever uønsket seksuell oppmerksomhet, eller oppmerksomhet i overmål, må første spørsmål være: Han beskytter vel seg selv? Videre må menn (som kvinner) selv kunne gå ut av et forhold der en stadig må forsvare seg mot intimpartneren. Den vage forventning vi ofte kan ane, om at livet skal være trygt uten eget ansvar for tryggheten, tar vi avstand fra. Vi ser ikke for oss nødtelefon på soverommet.