Kodeord: guttetur

Av Arild Brock og Øivind Østberg

Vi må innrømme at vi ble litt overrasket over å se to artikler som uten omsvøp ble kalt Endelig guttetur og Endelig jentetur, i Fjell og Vidde nummer 4/13 (bladet til Den norske turistforening). For oss var det en gledelig overraskelse. Enda går det an å snakke om gutter og jenter i Norge, tenkte vi. To leserne av bladet, Idun Victoria Skjæveland og Eirik Hjertenæs reagerte imidlertid sterkt i hvert sitt leserbrev i september-nummeret. Sistnevnte ber om at kodeordene «krevende tur» og «komfortabel tur» brukes for framtida.

Bør folk slippe å se ordene «guttetur» og «jentetur» i all sin nakne tydelighet? Vi lurer på om vi i Norge er på vei mot en ny viktoriatid. Uttrykket viktoriansk henspiller på dronning Victoria av England og referer til 1800-tallet. Det betyr streng, snerpete, seksualmoral. Den gangen skulle sex ikke en gang nevnes. Den nye viktoriatiden går imidlertid ut på noe annet, nemlig at alt som kan sies om kvinner og menn, skal bort fra offentligheten (unntatt sex, pussig nok).

Likestilling er bra, men bør ikke bety at alt som har med kjønn å gjøre, skal inn på mørkeløftet. Ryggsekkstørrelse henger faktisk sammen med muskelmasse! Guttetur og jentetur kunne faktisk gis en fysisk begrunnelse, ikke langt fra den som gis for kvinnefotball og herrefotball. Likevel mener vi dette ikke er det viktigste. Det viktigste er, etter vår mening, at gutte- og jenteturer er noe som faktisk finnes. Det dreier seg ikke bare om noe fysisk, men også om noe sosialt som inngår i vår samfunnskultur. Gutte- og jenteturer finnes også på danskebåten, men fjellet er selvsagt det beste sted for «turer i likekjønnede grupper», som man ville sagt i et offentlig dokument. Fjell og Vidde må da også være det perfekte sted for å få fram nettopp dette. Kanskje Fjell og Vidde burde lage en oppfølging? Hvilke sosiale hemmeligheter skjuler seg bak de to kjønns ulike fjellturer?

Artikkelen er også trykket i Fjell og Vidde, juni 2014

Les også:

På kvinnekafe i Berlin

Norge kvoteres

Kontrollen over fjernkontrollen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.