Familiepolitisk underskudd

Barneombudet går mot likestilling mellom skilte foreldre i deres forhold til sine barn (NRK 24/11). Med dette stiller ombudet seg kanskje på sidelinjen i diskusjonen om de framtidige løsninger når det gjelder barnefordeling.

Spørsmålet på lang sikt er neppe om skilte foreldre skal være likestilte. Spørsmålet er heller på hvilken måte likestilling skal praktiseres. Her må det føres dialog med mennene. Det er menn som aspirerer til likestilling på dette området.

Skal barneombudet, og andre, få menn til å avstå fra full likestilling, er det best å innrømme dem fullt likeverd i bunnen. Med likeverd i bunnen vil de fleste menn være innstilt på å finne praktiske ordninger. Det er faktisk deres barn det gjelder.

Så lenge det ikke er etablert likeverd i bunnen, vil trolig konfliktene om barn øke i antall. Ti prosent av samlivsbruddene fører i dag til rettssak. Ikke på noe sammenliknbart samfunnsområde er andelen rettssaker rundt et motsetningsforhold tilnærmelsesvis så høy. Likevel foretrekker f eks forskere å poengtere at de fleste skilte foreldre ikke kommer i rettssak (professor Kari Moxnes og voldsforsker Kristin Skjørten).

Årsakene til konfliktene kan være forskjellige. Men vi må regne med at en hovedtype konflikt er kamp om nettopp likeverd. Det må være på tide å innse at de ”private” konfliktene om barn ikke er bare private, men reflekterer en uavklart motsetning på samfunnsplan. Her foreligger det et politisk underskudd. Jeg oppfordrer politikere til å samle mot og ta et standpunkt. Politiske myndigheter kan ikke, om de vil fylle sin oppgave, fortsette å la prinsipielle samfunnsspørsmål ligge uløst og overlate til domstolene å finne den beste løsning i hvert enkelt tilfelle.

Tilbake til barneombudet, vil jeg karakterisere hans motstand mot likestilling som et eksempel på kjønnsopportunisme. Like lite som barneombudet fraråder kvinner å skille seg (initiativtaker dobbelt så ofte som menn) for barnas skyld, like lite kan han med troverdighet stille seg i veien for menns likestilling. En viss kjønnsbalanse i hva ombudet tar for gitt, og hva det vil påvirke, må kunne forventes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *