Forbausende framskritt i kvinnefotballen?

Det pågår et Fotball-VM for kvin­ner. Maskulinist.no’s opp­rik­ti­ge inter­es­se for beg­ge kjønn, til­si­er at vi ikke unn­la­ter å nev­ne det­te. I går ble favo­rit­ten Tyskland sen­sa­sjo­nelt slått ut på hjem­me­bane som føl­ge av uopp­sli­te­lig japansk for­svars­spill og et litt hel­dig mål. Japan skal møte vin­ne­ren av Australia — Sverige i semi­fi­na­le.

For min del syns jeg det er avslap­pen­de å se på kvinne­fot­ball. Litt mer avslap­pen­de enn herre­fot­ball, for det går lang­som­mere. Ellers føl­ger jeg Dag Solstad, som mener at fot­ball er spen­nen­de bare når man selv hol­der med et lag. Ellers er fot­ball et 0–0 spill, det skjer lite, uan­sett kjønn.

En kom­men­ta­tor i den tys­ke avi­sa Die Zeit mener at alle er red­de for å si noe galt om kvinne­fot­bal­len. Hvis en mann­lig spil­ler gjør noe rik­tig dår­lig, kal­ler man det ærlig og like­fram for en kjempe­bom. Men hvis en kvin­ne gjør noe dår­lig, sier man høf­lig at det er for­bau­sen­de hvor sto­re fram­skritt kvinne­fot­bal­len har gjort. Det er som i det  tid­li­ge­re Øst-Tyskland, sier han, kjent for sin over­vå­king. Alle er red­de for å si noe galt.

Med tan­ke på nors­ke for­hold mener jeg å dra kjen­sel på det gene­rel­le prin­sip­pet: Kvinner kan man ikke uten vide­re kri­ti­se­re som menn, og alle er red­de for å si noe galt. Men akku­rat når det gjel­der fot­ball, lig­ger Norge etter mitt inn­trykk i for­kant når det gjel­der omta­le-like­stil­ling. Norske sports­kom­men­ta­to­rer kal­ler fak­tisk en kvin­ne­lig kjempe­bom for en kjempe­bom.

Altså: Kjempebom for Tyskland, og gra­tu­le­rer til de japans­ke kvin­ne­ne!

Dette innlegget ble publisert i Kultur. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.